De Reiziger

Meer Toneel

Theatergrootheden Leny Breederveld en René Groothof spelen samen een aangrijpend duet over een vluchtende Joodse man in de trein, vlak voor de oorlog in 1939.

De Reiziger, naar de roman van Ulrich Alexander Boschwitz, is een voorstelling over een Joodse man, Otto Silbermann (René Groothof), die in 1938 weet te ontsnappen aan de pogroms van de nazi’s. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan, maar hij kan geen kant op. Familie en vrienden worden gearresteerd of verdwijnen. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven en neemt trein na trein. Hij verblijft dagenlang op perrons en in restaurants waar hij een bonte stoet van mensen uit alle geledingen van de maatschappij ontmoet; allen gespeeld door Leny Breederveld.

Het bijzondere is dat het verhaal zich niet tijdens de oorlog afspeelt maar vlak daarvoor. Helder en beklemmend komt naar voren hoe het vijanddenken onder gewone mensen groeit en woekert, zeker als politici en overheid daar gelegenheid toe bieden. Hoe blijf je overeind wanneer de wereld om je heen je plotseling als vluchteling ziet? Overeenkomsten met het huidige polariserende klimaat liggen voor de hand.


spel: René Groothof en Leny Breederveld | tekst: Ulrich Alexander Boschwitz | bewerking: Helmert Woudenberg | regie: Aike Dirkzwager

 

Wanneer?


zondag 13 februari 2022 / 15:00

Kleine Walhalla

Dit vindt u misschien ook leuk:

 

Deze voorstelling wordt helaas geannuleerd i.v.m. de huidige maatregelen. Bezoekers ontvangen een e-mail.   De…

FORTUYN is een vlijmscherpe komedie over een politieke opstand aan de Maas. We volgen een…

‘Als mijn oma droomt, droomt ze over de toekomst. Wanneer ik droom, droom ik over…

Anniek Pheifer en Jacqueline Blom zijn al jaren bekende gezichten op televisie én op de…

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief