Luit Bakker – 696

Likeminds

Meer Toneel

Een duistere apocalyptische horror-ervaring die zich in de nabije toekomst afspeelt

Luit Bakker neemt ons in 696 mee naar de wereld van onze ergste dromen. Naar heksenjachten. Naar executies. Naar brandstapels. Naar je ergste nachtmerrie. Onder de angstwekkende beelden, die Bakker samen met videokunstenaar Pleun Gremmen creëert, zit een diep verborgen werkelijkheid van haat en intolerantie. Dat is de omgeving die Bakker een gezicht wil geven. Het sluimerende onderbuikgevoel wordt een visuele hel. We zien een wereld waarin iedereen die anders is wordt verbannen, uitgesloten en gebrandmerkt.

Welkom in 2022. In ons nieuwe digitale tijdperk. Anti homo propaganda is hier te zien in de straten, zo reikt er een groot billboard met daarop bewegende beelden: We glijden met de camera door een woonwijk. Gluren met de lens door het raam: Een groot bed met draperieën. Twee vrouwen liggen te vrijen. Een steen door de ruit. Vlammen. Heel veel vlammen. De geur van verbrand haar. Een gil. De vrouwen verbranden levend. Live! Elke dag om 12 uur. Blijft u kijken?

In het jaar 2022 is het dunne laagje beschaving van de wereld weggevallen. Alles wat al lange tijd onderhuids sluimerde is realiteit geworden. Hoe is het zo ver gekomen? En hoe reëel is deze toekomst als we nu niks doen?

 


Het werk van Luit Bakker (1990) is maatschappijkritisch, heeft een grote dosis zelfspot en zoekt naar de kwetsbaarheid van haarzelf en haar publiek. Seksualiteit, gender en emancipatie zijn de thema’s van haar werk. Ze speelt met ongemak door de toeschouwer op een scherpe en directe manier het gevoel te geven dat hij, zij of hen ook onderwerp is. Ze gebruikt absurditeit en zwarte humor om actuele thema’s op scherp te zetten. Geen aanklacht, maar de lichte toon leidt toch tot meer bewustzijn. Ze speelt met het groteske; de grillige, soms humoristische uitvergroting van de menselijke onvolmaaktheid. 696 is een volgende stap in Bakkers cyclus over bevrijding versus onze schijnbaar tolerante maatschappij.

Wanneer?


woensdag 2 maart 2022 / 20:30

Kantine Walhalla

Dit vindt u misschien ook leuk:

 

Deze voorstelling wordt helaas geannuleerd i.v.m. de huidige maatregelen. Bezoekers ontvangen een e-mail.   De…

FORTUYN is een vlijmscherpe komedie over een politieke opstand aan de Maas. We volgen een…

‘Als mijn oma droomt, droomt ze over de toekomst. Wanneer ik droom, droom ik over…

Anniek Pheifer en Jacqueline Blom zijn al jaren bekende gezichten op televisie én op de…

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief