VAST

Nineties / Nic Bruckman

Meer Theater Meer We Are Public

Monoloog | intiem | filosofisch | gevangenis

Een wankelmoedige monoloog van een cipier, opgesloten in zijn eigen denken.

Schrijver Nic Bruckman werkte als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Vast vertelt het verhaal van een cipier een intieme relatie aangaat met een gevangene: een relatie waarin de cipier zichzelf zowel vindt als verliest, en zich uiteindelijk volledig klemzet. Vast is een wankelmoedige monoloog, vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit.

 

Schrijver  werkte als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Vast vertelt het verhaal van een cipier een intieme relatie aangaat met een gevangene: een relatie waarin hij zichzelf zowel vindt als verliest, en zich uiteindelijk volledig klemzet. Een verhaal over een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. Een wankelmoedige monoloog, vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit.

Samen met regisseur Anne Maike Mertens (o.a. Der Letzte Holländer, Bring Back The Happening) doet schrijver Nic Bruckman (o.a. De Tempel, Narrow Spaces) een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen. Schrijver Nic Bruckman werkt als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. Een wankelmoedige monoloog, gespeeld door Yannick Noomen, (o.a. Wunderbaum, HNT, Oerol), vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.

Lees het interview in NRC: 
Theatermaker Nic Bruckman: ‘Het was ook vaak best gezellig in de gevangenis’

 

“Vast toont een waanzinnige spanningsopbouw. Dat uit zich zowel in de sobere regie door Anne Maike Mertens, als in het scherpe spel van Noomen.” – Parool


“Vast biedt een originele blik in een wereld vol spanningen en ambiguïteit.”
De Theaterkrant


“De grens tussen macht en afhankelijkheid, tussen aantrekkingskracht en angst wordt in de sobere regie van Anne Maike Mertens steeds diffuser. Binnen en buiten, afstand en intimiteit, vast en vrij: het blijken meerduidige begrippen.”
De Volkskrant


Credits: tekst en concept: Nic Bruckman / regie en concept: Anne Maike Mertens / spel: Yannick Noomen / dramaturgie: Han van Wieringen / compositie: Genevieve Murphy & Nicholas Thayer / scenografie: Julian Maiwald / lichtontwerp: Julian Maiwald en Wout Panis / techniek: Marcel Jansen & HP Hulscher / productie: Barbara Reijs / verkoop: Via Rudolphi / pr en marketing: Berber Stolte en Annabella Rijksen/ scènebeeld: Lonneke van der Palen. Vast wordt gemaakt door Bruckman Projecten in coproductie met Nineties en Theater Bellevue. Met dank aan: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Grand Theatre Groningen, Theater Walhalla, Theater Bellevue, stichting Melanie, Fonds21 en BNGCultuurfonds.

Wanneer?


zaterdag 16 december 2023 / 20:30

Werkplaats Walhalla

Dit vind je misschien ook leuk:

 

Absurdisme | tekst Een ode aan de vervangbare mens  Edo Dompelmans werkt in een kringloopwinkel. Tussen de…

Absurdisme | tekst Een ode aan de vervangbare mens  Edo Dompelmans werkt in een kringloopwinkel. Tussen de…

In maart 2023 vond het Café Theater Festival plaats in Utrecht, Arnhem en Rotterdam. Bij…

Monoloog | intiem | filosofisch | gevangenis Een wankelmoedige monoloog van een cipier, opgesloten in…

Wil je op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief