No Coincidence No Story

Siona Houthuys en Berten Vanderbruggen

Meer Toneel

In hetzelfde jaar waarin de komeet Halley de aarde het dichtst naderde, werd schrijver Mark Twain geboren. Die voorspelde later dat hij zou sterven zodra de komeet weer zichtbaar zou zijn. Vijfenzeventig jaar na zijn geboorte was dat het geval ­– inderdaad, in hetzelfde jaar dat Twain stierf. Op 1 maart 1950 waren alle vijftien koorleden van de West Side Baptist Church in Beatrice, Nebraska – die normaliter elke woensdagavond om stipt 19:20 uur repeteerden – een paar minuten te laat bij hun kerk. Om 19:27 uur ontplofte een gasleiding en brandde de kerk uit. Alle koorleden hebben het overleefd. President Lincoln had een secretaresse die Kennedy heette. Kennedy had een secretaresse die Lincoln heette. En ga zo maar door.

Toeval: misschien wel het meest nutteloze dat er is, maar tegelijkertijd iets waar we graag gretig mee aan de haal gaan. In No Coincidence, No Story onderzoekt theater- en podcastmaker Siona Houthuys samen met theatermaker en scenograaf Berten Vanderbruggen het concept ‘toeval’ en de grote waarde die we in ons leven toekennen aan ogenschijnlijke futiliteiten.

De Theaterkrant schreef er een mooie recensie over! Hier een fragment:

‘… Dat doen ze om te beginnen door zo veel mogelijk toevalligheden te verzamelen. Een mail ging uit naar uiteenlopende mensen met het verzoek een moment uit hun eigen leven te beschrijven waarin toeval een cruciale rol had. Opnames daarvan vormen het materiaal waar deze documentaire podcastperformance uit is gedestilleerd. De makers kregen voor dit concept eerder dit jaar De Troffel 2018, de jaarlijkse stimuleringsprijs die op Festival Cement aan jonge makers wordt uitgereikt.’

Wanneer?


Dit vindt u misschien ook leuk:

 

Wie De Theatertroep een beetje kent, weet dat ze een ster zijn in het uit…

Wie De Theatertroep een beetje kent, weet dat ze een ster zijn in het uit…

BÄR is een voorstelling over één van de meest onwaarschijnlijke liefdes ooit. Een verhaal over…

Regisseur Michiel De Regt haalde het boek ‘Fort Europa’ uit de kast en maakte er…

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief