De Theatertroep i.s.m. Judith Herzberg

Opgediept

Meer Toneel

O gelukkig daar is de Theatertroep weer. Dit keer hebben ze weer met schrijver/dichter Judith Herzberg iets moois gemaakt. Opgediept. En of dat nog niet genoeg is, krijgt u vanavond nog een tweede korte voorstelling!
Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

Over Opgediept

Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles Hoe Echt is Echt Echt en Zeeziek in het Zwembad.

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

Over Mephisto

Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven. Hoe wordt dan de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

Van: Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever, Roos Visser, Judith Herzberg en Jan Joris Lamers.

De pers over Opgediept

De Volkskrant **** – Opgediept is een mix van alledaagse zinnetjes en pure theaterpoëzie… Transparant theater, waarin de toeschouwer de recente geschiedenis wordt ingetrokken, maar zonder belerend te zijn. Speels plezier en bittere ernst gaan hier hand in hand.

NRC **** – In typische Herzberg-zinnetjes waarin poëzie en raadselachtige helderheid samengaan, ontvouwt zich een wanhopige dialoog tussen de prille ouders over hun ongewisse toekomst en die van het kind, over angst en het uitwissen van sporen. Als opeens de buurvrouw binnenkomt slaat de paniek toe: gaat zij hen verraden? De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed.

…………………………………………………..

zwart-wit foto: Roos Visser
scenefoto’s: Jacqueline Damming

Wanneer?


Dit vindt u misschien ook leuk:

 

Wie De Theatertroep een beetje kent, weet dat ze een ster zijn in het uit…

Wie De Theatertroep een beetje kent, weet dat ze een ster zijn in het uit…

BÄR is een voorstelling over één van de meest onwaarschijnlijke liefdes ooit. Een verhaal over…

Regisseur Michiel De Regt haalde het boek ‘Fort Europa’ uit de kast en maakte er…

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief