De Grote Poezieprijs LIVE in Walhalla

Elfie Tromp ontvangt Radna Fabias, Roelof ten Napel en Xavier Roelens

Meer Gastbespeling

Elfie Tromp ontvangt Radna Fabias, Roelof ten Napel, Xavier Roelens en Ellen Deckwitz
voor een lekkere middag poëzie! Muziek: Bruno Ferro Xavier Da Silva

De Grote Poëzieprijs LIVE in Walhalla

Tickets koop je HIER via Poetry International

25.000 Euro voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, dat is De grote Poëzieprijs. Meer dan 150 bundels kreeg de jury voor de kiezen, een verzameling waar je U tegen zegt, en die een goed beeld geeft van de poëzie van dit moment. Tijdens De Grote Poëzieprijs LIVE hoort u de dichters en gedichten die er volgens de jury – o.a. Maud Vanhauwaert, Joost Baars en Adriaan van Dis – er op dit moment het meest toe doen. Drie kanshebbers lezen vanmiddag uit hun bundels en uit die van elkaar voor: Radna Fabias, Roelof ten Napel en Xavier Roelens. Over de andere drie – Maria Barnas, Joost Decorte en Willem Jan Otten neemt de altijd spraakmakende Ellen Deckwitz als gastcolumnist het woord. Elfie Tromp presenteert, kijk uit naar een poëtisch optreden van bassist Bruno Ferro Xavier da Silva.

Radna Fabias

Radna Fabias vindt in haar debuut ‘Habitus’ de poëzie opnieuw uit. Vitaal, ritmisch en klankrijk, schrijft ze sterk aardse en lichamelijke poëzie. Politiek ook, omdat het gaat over thuishoren, erbij horen, je invechten in een andere cultuur. Haar gedichten gaan over vrouw zijn, zwart zijn, over je vijand die ook je geliefde is. Je hoort aan niets dat Habitus een debuut is, of het de volslagen oorspronkelijkheid zijn, die een brug lijkt te willen slaan tussen de geest en het sappige, eenzame of geile lichaam.

Roelof ten Napels

Het woedeboek is de weerslag van een geloofsval, zonder de clichés die daarbij lijken te horen. Het is een zeer persoonlijk portret van de woede die een jonge homoseksueel in een streng Christelijke omgeving verscheurt: woede jegens de traditie, jegens de omgeving die hem omwille van die traditie loochent, en uiteindelijk ook woede jegens zichzelf. Met uiterste precisie, én met speels en lyrisch taalgebruik, legt Ten Napel de diepe en zelfdestructieve eenzaamheid bloot die met deze positie gepaard gaat.

Xavier Roelens

Xavier Roelens schreef met Onze kinderjaren, een dichtbundel als een partituur. De vroegste jeugdherinneringen van 365 mensen vormen de humuslaag waarop deze 77 gedichten groeiden. Roelens schreef een eeuw aan persoonlijke herinnering aan elkaar, van de smurfen tot Harry Potter, van barende moeders tot gebombardeerde steden: de twintigste eeuw trekt in al haar vormen voorbij. Geluk of ongeluk hebben hier geen relevantie, echt gebeurd of fantasie al evenmin. Hij laat zien dat herinneringen bestaan uit taal, en dat ze op dromen lijken.

 

De uitreiking van De Grote Poëzieprijs 2019 vindt op 16 juni plaats tijdens het 50e Poetry International Festival in de Doelen.

Wanneer?


Dit vindt u misschien ook leuk:

 

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief