Westerbork Serenade vertelt in een muzikaal-documentaire voorstelling het verhaal over het Joodse muzikantenduo Johnny and Jones, dat in de meest erbarmelijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog met hun liedjes en muziek de moed hoog wist te houden en daarmee voor saamhorigheid wist te zorgen.
De twee jongens uit Amsterdam waren voortrekkers van de swingmuziek in Nederland en maakten vanaf 1937 furore met hun Nederlandstalige, jazzy liedjes die voorzien waren van actuele teksten. Hun populariteit heeft niet kunnen voorkomen dat ze in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden opgepakt en via Kamp Westerbork werden afgevoerd naar Bergen-Belsen, waar ze in het zicht van de Bevrijding van uitputting stierven.
Ook vandaag de dag schrijven muzikanten in oorlogsgebieden liederen die troost en hoop geven. Westerbork Serenade brengt aan de hand van documentair verteller en journalist Roland Vonk bijgestaan door muzikale vertolkers Peter de Koning, Ted Koninkx en Pieter Ubbels (Trio de Flamingo’s) die de geweldige, bijna tijdloze liedjes van het duo laten herleven. Westerbork Serenade wordt daarmee een swingende muzikale geschiedenisles die op een lichte en toegankelijke manier de verhalen van toen en nu verbindt, waardoor het een geschikte familievoorstelling is voor iedereen vanaf 12 jaar.
Credits
Samenstelling en presentatie: Roland Vonk | Muziek: Peter de Koning (zang, contrabas), Ted Koninkx (gitaar) en Pieter Ubbels (saxofoon) | Productie: Werkplaats Walhalla (Fleur Verbaas en Harry-Jan Bus) | Theatertechniek: Ronald Nels
Over Johnny and Jones
Johnny and Jones was een Amsterdams jazz-duo bestaande uit Nol van Wesel (Johnny; 1918-1945) en Max Kannewasser (Jones; 1916 – 1945). Hun grootste hit werd Mijnheer Dinges weet niet wat swing is. Ze maakten jazzy liedjes begeleid op de gitaar. Hun teksten, steevast met een Amerikaans accent uitgesproken, kenmerkten zich door humoristische parodieën op de actualiteit. Vanwege hun Joodse afkomst werden ze in 1943 opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht, waar ze te werk gesteld werden. Bij een vliegtuigdemontage bij Weesp maakten ze van de gelegenheid gebruik om in Amsterdam nog zes liedjes op te nemen, waaronder de Westerbork serenade. In het kamp traden ze nog slechts eenmaal op onder de naam Jonny und Jones. Op 4 september 1944 werden Johnny and Jones tijdens een van de laatste transporten uit Westerbork naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Uiteindelijk stierven ze van uitputting in de laatste oorlogsdagen van 1945.
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief