Science Battle

Meer Wetenschap

Een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog als die bestaat.

Wordt het wereldvoedselprobleem opgelost door snorkelende plantjes? Welke geheimen schreven de hunkerende adellijke meisjes rond 1600 in hun poesiealbum? Worden ouderen vrolijk van vitamine D?
Jonge wetenschappers laten hun vertrouwde laboratoria even achter zich en stappen het theater in voor de Science Battle. Een nieuw concept waar ze een wedstrijd met elkaar aangaan op het podium en elkaar uitdagen. Ze presenteren hun promotieonderzoek binnen tien minuten, maar wie doet dit het beste? En wie weet jou te overtuigen?

Woensdag 19 december doen mee aan de Science Battle:

Waarom wordt je immuunsysteem ontregeld als je dik wordt, en wat heeft dat met diabetes te maken? Daarvoor bestudeert Xanthe vanDierendonck (Wageningen University) muizen met overgewicht. Zij krijgen veel vet voedsel en daardoor verandert de werking van de immuuncellen in het vetweefsel. Werkt dat ook zo bij mensen en is een patatje verleden tijd? Xanthe weet het antwoord.

Misschien ken je ze nog wel van de basisschool: ‘happertjes.’ De papieren vouwwerkjes waar je keuzes mee kon maken door een flapje te kiezen. Beter bekend als origami. Deze eeuwenoude kunstvorm uit Japan gebruikt Sebastien Callens (TU Delft) om nieuwe materialen te vinden die in ons lichaam gebruikt kunnen worden als implantaten. Er zit achter origami meer wetenschap dan je denkt.

We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.

De afgelopen jaren gingen heel wat gevangenissen dicht. Hoe vertel je aan de medewerkers, dat ze op straat komen te staan en zorg je ervoor dat ze gemotiveerd doorwerken tot de laatste celdeur open gaat? Bestuurskundige Eduard Schmidt (Universiteit Leiden) sprak met 100 hoge ambtenaren over hun stijl van leidinggeven en kreeg zo een unieke inkijk in het doorvoeren van bezuinigingen bij de overheid.

Uiteraard zal René M. Broeders je bijpraten over het laatste nieuws uit de wetenschap. Ofwel, een avond vol ontdekkingen!

Wanneer?


Dit vind je misschien ook leuk:

 

Wil je op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief