Over Walhalla

Theater Walhalla

Het theater is een burgerinitiatief van programmamaakster Rachèl van Olm en cabaretier Harry-Jan Bus. Het werd geopend op 8 september 2008 en zit aan het Deliplein aan de Sumatraweg 9. Op precies hetzelfde adres waar ooit het roemruchte danspaleis Dancing Walhalla zat, waar voor Wereldoorlog 2 de voetjes van de vloer gingen op de tonen van een draaiorgel.

Kantine Walhalla

Naast Theater Walhalla, met 72 zitplaatsen, opende Walhalla in oktober 2014 in de voormalige Steinwegkantine aan de Veerlaan 11 onder de naam Kantine Walhalla een tweede theaterzaal met 172 zitplaatsen. Eveneens gesitueerd aan het Deliplein. Op de begane grond bevindt zich FC Walhalla, het foyer-cafe met 80 zitplaatsen. Hier kunt u voor en na een voorstelling een drankje drinken, en regelmatig op zondag een hapje eten (kijk voor data op onze website, bij Eten in het Foyer Cafe). Ook heeft Walhalla een groot buitenterras aan de Veerlaan-kant en een groot terras aan het Dolfhenkesplein. Deze zijn bij mooi weer geopend!

Werkplaats Walhalla

Dit nieuwe onderdeel van Walhalla is een productiehuis. Het werd op 9 maart 2018 geopend door vicepremier Hugo de Jonge. Het is gesitueerd in de oude gymzaal van de monumentale Tolhuisschool in de Tolhuisstraat 105 op Katendrecht. Deze voormalige gymzaal is ingericht als theaterzaal en biedt plaats aan 100 personen. Werkplaats Walhalla is een aparte stichting voor professionele talentontwikkeling dat publiek, artiesten en stad Rotterdam aan zich wil binden. De Werkplaats biedt makers ruimte waar zij kunnen experimenteren, kunnen groeien en mooie producties kunnen ontwikkelen. Het productiehuis wordt ondersteund door de Stichting Droom & Daad. Deze stichting initieert, stimuleert, investeert en realiseert initiatieven op het gebied van Kunst & Cultuur in Rotterdam en werkt op die manier mee aan een aantrekkelijke stad voor bewoners en bezoekers

Onderscheidingen

In 2009 werden de initiatiefnemers van Theater Walhalla onderscheiden met de Van der Leeuw Prijs. Dit is een prijs voor privaat initiatief van bewoners of culturele ondernemers die bijdragen  aan het plezier en comfort van de stad Rotterdam. In 2010 ontvingen zij de Laurenspenning voor hun verdiensten voor het culturele en sociale leven voor de wijk Katendrecht. In 2012 ontving Theater Walhalla de Job Duraprijs. Deze prijs ondersteunt initiatieven van particulieren, buurten, instellingen en projectgroepen die de stad helpen te transformeren naar de wensen van nu en straks.

Voorstellingen

Theater Walhalla organiseert meer dan 275 voorstellingen per jaar en is daarnaast initiatiefnemer van spraakmakende festivals als De Nacht van de Kaap, Het Welkom Thuis Straat Theater Festival, De Ronde van Katendrecht en het Kid Dynamite Jazz Festival. Jaarlijks komen er rond de 30.000 bezoekers naar de diverse voorstellingen. De festivals worden bezocht door ongeveer hetzelfde aantal bezoekers. Bij Theater Walhalla en Kantine Walhalla werken betaalde (parttime) krachten en meer dan 20 vrijwilligers. Het theater is sinds 2009 opgenomen in het Cultuurplan van de gemeente Rotterdam. De subsidie dekt 25% van de totale begroting. De overige 75% van de inkomsten verdient Walhalla zelf. Het theater wordt daarbij ondersteund door een brede groep sponsors en een groep donateurs.

Missie

Walhalla wil mensen verrassen en hen nieuwe inzichten bieden, makers en publiek verbinden, een motor zijn voor vernieuwing en innovatie, Rotterdam in het algemeen en Katendrecht in het bijzonder verrijken.

Visie

Dat bereikt Theater Walhalla door het exploiteren van een theaterpodium voor professionele kunstbeoefening en een Werkplaats voor talentontwikkeling. Door het initiëren en organiseren van theateractiviteiten en festivals, wil Walhalla publiek, theatermakers, wijk en stad aan zich binden. Walhalla heeft een onderscheidend profiel en een breed eclectisch programma met eigenzinnig, kleinschalig, laagdrempelig en verfrissend theater. Door tegendraadse combinaties, onverwachte context en de kruisbestuiving met verschillende partners weet Walhalla haar missie te verwezenlijken. Walhalla is overtuigd van de kracht van theater, als spiegel van de samenleving, als podium voor verfrissende perspectieven. Theater is toegankelijk door haar vele gezichten en aantrekkelijk door het multimediale en directe karakter.

ANBI Status

Theater Walhalla is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)
Giften gedaan aan goede doelinstellingen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Kamer van Koophandel

Stichting Theater op Katendrecht / Theater Walhalla is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
onder nummer 244 095 73

RSIN/Fiscaalnummer: 8175.93.482

Bestuur van Stichting Theater op Katendrecht:

(Theater Walhalla/Werkplaats Walhalla)
Jos van der Vegt – voorzitter
Thomas Wintermans – secretaris/penningmeester
Joan Nunnely – bestuurslid
Yvonne Sörensen – bestuurslid
Thomas Smit – bestuurslid

Theater Walhalla jaarverslag 2020

Theater Walhalla jaarrekening 2020

Meerjarenbeleidsplan 2021-2024

ANBI Formulier 2020

 

Theater Walhalla jaarverslag 2019

Theater Walhalla jaarrekening 2019

Harry-Jan Bus & Rachèl van Olm
Directie Stichting Theater op Katendrecht/Theater Walhalla/Werkplaats Walhalla

 

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief