Margje Wittermans - Waarom Truus

Meer Internationale Vrouwendag Meer Muziektheater

Muziektheater | biografisch | over verzet | WOII

Truus, Geertruida Wijsmuller (1896-1978), was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht.
Ze heeft de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered. Toch is ze nauwelijks bekend. Margje Wittermans vindt het hoog tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke.

Margje Enna Wittermans (1979) is actrice, zangeres en theatermaakster. Bij het inspreken van een documentaire over Truus Wijsmuller, raakt Margje geëmotioneerd. Was het de daadkracht van Truus die haar trof? Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst? Of trof het Margje op een dieper niveau? Was het geheim dat ze al een tijd met zich meedraagt de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller?
In de muziektheater voorstelling ‘Waarom Truus” gaat Margje op zoek naar deze verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

“Wittermans weet vooral de mengeling van het kordate, broodnuchtere en zelfs brutale optreden enerzijds en haar diepe liefde voor de kinderen […] anderzijds, indrukwekkend over te brengen.” – ★★★★ Leeuwarder Courant

“Sober, hartverwarmend eerbetoon aan verzetsheldin” – De Theaterkrant

Truus Wijsmuller-Meijer heeft de levens van duizenden kinderen gered. In 1966 kreeg ze de onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ van Yad Vashem in Jeruzalem. Maar hoewel ze ook in Nederland een aantal onderscheidingen heeft gekregen, is haar werk in Nederland, ten onrechte, vrijwel onbekend gebleven.

Spel & Zang: Margje Wittermans, Regie: Bruun Kuijt, Muziek: Janos Koolen

 

Wanneer?


donderdag 4 mei 2023 / 21:00

Kleine Walhalla

Dit vindt u misschien ook leuk:

 

[english below] Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart nemen Walhalla en het CTF samen…

[english below] Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart nemen Walhalla en het CTF samen…

Muziektheater | grappig | bekende liedjes Ietje en Fietje zijn twee oude vrouwtjes die al…

Theaterconcert | wereldmuziek | poëzie | reis naar huis | volksmuziek ‘ ...deinende, denderende, soms…

Wil je op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief