Wit Konijn Rood Konijn
van Nassim Soleimanpour

i.s.m. Aurora Nova

Meer Toneel

Livestream met Dennis Rudge

Vrijdag 13 maart 2020 was de dag dat de meeste theaters ter wereld moesten sluiten. Het werd de langste theaterstop in de moderne geschiedenis. Auroa Theater Berlijn heeft het initiatief ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in het leven geroepen om de ‘verjaardag’ van deze dag ‘vieren’. ‘White Rabbit Red Rabbit’ is het groots mondiaal evenement dat live theater en de veerkracht van de culturele sector viert, maar liefst 60 landen doen mee. Op 13 maart 2021 om 20.00 uur zullen in elke tijdzone een groot aantal shows te zien zijn die 24 uur lang op dezelfde tijd beginnen, waardoor een enorme theatrale gemeenschap ontstaat. Van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. En in bijna 30 Nederlandse steden. Live, voor minimaal 10 mensen, wordt een toepasselijke, maar nog ‘geheime’ tekst steeds door een locale acteur voorgelezen.

Doe je eraan mee? Word je gemanipuleerd?
Zal je luisteren? Zal je echt luisteren
?


Over Wit Konijn Rood Konijn

De opzet van de avond: Een acteur – bij ons is dat Dennis Rudge – speelt de hoofdrol in Wit Konijn Rood Konijn. Hij krijgt een tekst in een verzegelde envelop. Op het podium verbreekt hij de zegel en met een stapel vellen in de hand begint hij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht van de prilheid, eenmalig en niet-herhaalbaar.

Wit Konijn Rood Konijn is een onovertroffen tekst over het subtiele spel van verwachtingen en afspraken dat elke toneelvoorstelling is. Toeschouwers geloven in de illusie van het spel dat op het moment van uitvoering echt is, de werkelijkheid. Het slot van de voorstelling verloopt elke avond anders, afhankelijk van de mate waarin het publiek zijn visie op de vertelling laat gelden.

Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Rotterdammer Dennis Rudge studeerde in 1990 af aan de Toneelschool Amsterdam, en speelde bij verschillende theatergezelschappen zoals het Nationale Toneel, Joop van den Ende Theaterproducties, ZT Hollandia, Toneelgroep Amsterdam en vele andere.

 

Livestream via Vimeo.

NB: kaartkopers mogen bij aankoop zelf bepalen hoeveel ze willen bijdragen.

 

LET OP: Media en persagentschappen dienen in gedachten te houden dat de toneelschrijver een Iraans burger is. Dit toneelstuk is NIET openlijk politiek, en moet ook niet zo afgeschilderd worden. Het werkt op een dieper, metaforisch niveau, en vermijdt heel nadrukkelijk enig politiek commentaar. Enige aantijging dat het stuk tegen de regering zou zijn, kan heel letterlijk het leven van de toneelschrijver in gevaar brengen. Daarom vragen wij de pers verstandig te zijn in hun verslaggeving.

Wanneer?


Dit vindt u misschien ook leuk:

 

Vlijmscherp theater met hiphop over leven aan de onderkant. In een spannende combinatie van rap…

#ZwarteKomedie | #JongeMakers | #Actueel | #Humor “Stelt u zich voor: een grijs wolkendek, schuimende…

#ZwarteKomedie | #JongeMakers | #Actueel | #Humor “Stelt u zich voor: een grijs wolkendek, schuimende…

Toneel | klimaatcrisis | seks | vriendschap Een voorstelling over drie sukkels die proberen een…

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief