De Verschrikkelijke Wittgenstein

Theater Bellevue / Roeland Hofman

Meer Toneel

Sommige verhalen zijn te goed om niet te vertellen. Zo ook het verhaal van de Weense pianist Paul Wittgenstein. Hij verliest in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm. Puttend uit het enorme familiekapitaal, laat hij componisten als Strauss, Ravel en Prokofiev pianostukken voor alléén de linkerhand schrijven.
Schrijver en regisseur Roeland Hofman zette het verhaal om in een nieuw Nederlands repertoirestuk voor Theater Bellevue. De titelrol wordt vertolkt door Martijn Nieuwerf, die vorig seizoen voor zijn rol in Caligula werd onderscheiden met de Arlecchino op het Theater Festival.

‘De Verschrikkelijke Wittgenstein’ is een zwartgallige komedie over een pianist die heilig gelooft in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is, heeft hij zeer weinig geduld. Twee verwende pubers zijn zó klaar met de ouderwetse ideologieën van de eenarmige piano-tiran dat ze – tijdens de zoveelste pianoles – besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie. Wat volgt zijn vileine intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Op slinkse wijze manoeuvreert butler Stiglitz door dit tragikomische schouwspel. Een spel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

tekst, regie Roeland Hofman
spel Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, Isabelle Houdtzagers, Billy de Walle
kostuum Daphne de Winkel
decor Sascha van Riel
publiciteit Casper Koster

Beluister hier gesprek van Schrijver en regisseur Roeland Hofman met Tom Helmer over Paul Wittgenstein en de komedie die hij geïnspireerd op het laatste deel van zijn leven schrijft en regisseert.

Wanneer?


Dit vindt u misschien ook leuk:

 

De Theatertroep duikt in de zeventiende eeuwse Britse komedie ‘Love for love’. Het drie eeuwen…

Oké, we trekken niemand voor bij Walhalla, maar op de Gestampte Meisjes zijn we toch…

Het Zuidelijk Toneel en Stefaan Van Brabandt presenteren de reprise van: MARX Vraagtekens zetten bij…

Kaatje, Tommy en Jos onderzoeken wat ze eigenlijk hebben meegemaakt toen zij de Vrije School…

Wilt u op de hoogte blijven van het programma of nieuwtjes van Walhalla?

Meldt u nu aan voor de nieuwsbrief